بزرگ ترین قرارداد نفتی یک دهه اخیر صنعت نفت ایران امضا می‌شود

قرارداد توسعه ۶ میدان نفتی کشور به ارزش بیش از ۱۳ میلیارد دلار با هدف افزایش تولید ۳۵۰ هزار بشکه نفت با تکیه بر توان داخلی فردا (یکشنبه) امضا می‌شود.

بنابر گزارش های منتشر شده، بزرگ ترین قرارداد یک دهه اخیر صنعت نفت کشور به ارزش بیش از ۱۳ میلیارد دلار فردا (یکشنبه، ۲۷ اسفندماه) و در آستانه سالروز ملی شدن صنعت نفت با هدف افزایش روزانه ۳۵۰ هزار بشکه‌ای ظرفیت تولید نفت خام ایران با شرکت‌های ایرانی و با حضور محمد مخبر معاون اول رییس جمهوری و جواد اوجی وزیر نفت امضا می‌شود.

قرارداد توسعه میدان مشترک نفتی آزادگان در غرب کارون که سال‌ها بلاتکلیف مانده بود برای یکپارچه‌سازی روند توسعه آن امضا خواهد شد، آزادگان به‌عنوان بزرگ‌ترین میدان مشترک نفتی ایران و در مجاورت میدان مجنون عراق و ۸۰ کیلومتری غرب اهواز واقع شده است.

طرح توسعه میدان آزادگان با حفاری ۱۸۵ حلقه چاه تازه در حال اجراست و به‌تازگی آیین رسمی عملیاتی شدن ۶۰ حلقه چاه آن با حضور سیدابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری در استان خوزستان عملیاتی شد، هم‌اکنون تولید روزانه این میدان پس از فرآورش در واحد بهره‌برداری غرب کارون به تلمبه‌خانه غرب کارون ارسال می‌شود.

گام دوم توسعه میدان نفتی آذر

گام نخست در توسعه میدان مشترک آذر برداشته شده است، اکنون وزارت نفت قصد دارد با تکیه بر توان داخلی گام دوم توسعه را کلید بزند، آذر، از نظر ساختار زمین‌شناسی یک میدان نفتی پیچیده به شمار می‌آید، ساختار زمین‌شناسی ویژه، حفاری در این میدان را به یکی از سخت‌ترین و پرچالش‌ترین حفاری‌ها تبدیل کرده است.

مرحله دوم توسعه و افزایش تولید در قدیمی‌ترین میدان نفتی ایران

میدان نفتی مسجد سلیمان نخستین و قدیمی‌ترین میدان نفتی در خاورمیانه، در شهرستان مسجدسلیمان و استان خوزستان واقع شده است که توسعه مرحله نخست این میدان از سوی شاخه بین‌الملل شرکت ملی نفت چین (CNPCI) در قالب بیع متقابل انجام شد. فردا قرار است قرارداد گام دوم توسعه این میدان امضا شود که این موضوع حکایت از پیشرفت شرکت‌های اکتشاف و تولید (E&P) در زمینه توسعه در بخش بالادست صنعت نفت دارد.

حجم نفت درجای میدان مسجد سلیمان حدود ۶.۲ میلیارد بشکه برآورد می‌شود و تولید نفت در ایران برای نخستین بار در خردادماه سال ۱۲۸۷ از مسجد سلیمان آغاز و تاکنون از این مخزن، حدود یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون بشکه نفت برداشت شده است.

قرارداد توسعه میدان‌های سومار، سامان و دلاوران

به گزارش ایسنا، قرارداد توسعه سه میدان سومار، سامان و دلاوران واقع در گستره عملیاتی شرکت نفت مناطق مرکزی در غرب کشور فردا در قالب الگوی تازه قراردادهای نفتی ایران شامل توسعه، تولید و بهره‌برداری امضا می‌شود.

عراقی‌ها برای کدام کالای ایرانی دست به جیب شدند؟

بر اساس آمارهای موجود در سال گذشته بیش از ۱۰ میلیارد دلار محصولات مختلف به عراق صادر شده است که از این حیث با رشد ۱۵ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۰ مواجه شده است و عراقی‌ها بیش از ۳۷ درصد ارزشان را صرف خرید گاز کرده‌اند.

به گزارش ایسنا، عراق یکی از شرکای تجاری همیشگی ایران در طول سالیان و دهه‌های گذشته بوده است. آمارهای گمرک جمهوری اسلامی ایران نشان می‌دهد که در ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۱ بیش از ۲۷ میلیون تن محصولات و کالاهای ایرانی در قالب ۳۰۲۷ کد تعرفه مختلف به عراق صادر شده است که ارزش آن به بیش از ۲۹۶ هزار میلیارد تومان معادل ۱۰ میلیارد و ۲۳۷ میلیون دلار می‌رسد. این آمار و ارقام افزایش ۴۵ درصدی از نظر ارزش ریالی و رشد ۱۵ درصدی از نظر ارزش دلاری را نسبت به سال ۱۴۰۰ نشان می‌دهد اما میزان صادرات کشورمان به عراق در همین بازه زمانی مورد بررسی با کاهش حدود ۹ درصدی مواجه شده است.

عراقی‌ها در کدام بازارهای ایران دست به جیب شدند؟

در بازار صادراتی ایران به عراق، نخستین کالایی که دیده می‌شود، گاز طبیعی مایع است که با فاصله بسیار زیاد در صدر جدول صادراتی ایستاده است. در ۱۲ ماهه سال گذشته بالغ بر ۹.۵ میلیون تن از این محصول به عراق به ارزشی بالغ بر ۱۱۶ هزار میلیارد تومان معادل ۳.۸ میلیارد دلار می‌رسد. این محصول از نظر ارزش دلاری سهم ۳۷.۱۴ درصدی را در میان دیگر محصولات صادراتی به عراق را دارد.

دومین کالایی که مشتری عراقی بسیاری پای آن نشسته، میله‌های آهنی یا فولادی است که البته فاصله بسیار زیادی با صدرنشین کالاهای صادراتی دارد اما ۱.۲ میلیون تن از این محصول به عراق صادر شده است که ارزشی بالغ بر ۱۹هزار میلیارد تومان معادل ۷۰۷ میلیون دلار دارد. سهم میله‌های آهنی یا فولادی از کل صادرات به عراق ۶.۹۱ درصد است.

سومین محصول صادراتی به عراق در سال گذشته «با ضریب جذب آب وزنی بیش از ۵/۰ درصد و حداکثر ۱۰ درصد» به حساب می‌آید که گرچه اسم آشنایی ندارد اما در ردیف تعرفه‌های صادراتی از جنس سفال و سرامیک قرار گرفته است. این محصول سفالی یا سرامیکی با ارزشی معادل ۱۲۹ میلیون و ۱۸۲ هزار دلار سهمی بیش از ۱.۲۶ درصد کل صادرات ایرت به عراق را از آن خود کرده است.

دیگر محصول صادراتی گوجه فرنگی با ارزش ۱۱۲ میلیون دلاری و سهم ۱.۱۰ درصدی است که چهارمین کالای صادراتی به این همسایه را شامل می‌شود و اتفاقا یکی از ویژگی‌های بازار عراق این است که برای محصولات کشاورزی کشورمان مشتری خوبی به شمار می‌روند و در میان عمده صادرات سال گذشته نیز نام دو محصول دیگر از جمله سیب با ارزشی بالغ بر ۸۶ میلیون دلار و هندوانه با ارزشی بیش از ۸۵ میلیون دلار دیده می‌شود.

در ادامه جزییات صادرات ۱۱ محصول و کالای صادراتی عمده به عراق را می‌توانید مشاهده کنید.

عراقی‌ها برای کدام کالای ایرانی دست به جیب شدند؟

انتهای پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *