«قابوس بن سعید» سلطان عمان درگذشت /هیثم بن طارق آل سعید جانشین سلطان قابوس شد

«قابوس بن سعید» سلطان عمان شامگاه روز جمعه در سن ۷۹ سالگی در گذشت.

تلویزیون عمان از در گذشت «قابوس بن سعید بن تیمور» سلطان این کشور خبر داد.

دولت عمان به مناسبت در گذشت سلطان این کشور سه روز عزای عمومی اعلام و روز شنبه را نیز در این کشور تعطیل کرد.

سلطان عمان که در سن ۷۹ سالگی در گذشت از سال ۱۹۷۰ میلادی و به مدت پنجاه سال در این کشور حکفرمایی کرد.

پیش از اعلام خبر فوت سلطان عمان،‌ منابع خبری از استقرار گسترده ارتش و نیروی پلیس در خیابان‌های این کشور خبر داده بودند.

دیوان سلطنتی عمان خبر داد که مراسم پیکر سلطان این کشور صبح روز شنبه انجام خواهد شد.

انتقال قدرت در عمان بر اساس ساختاری است که در سال ۱۹۹۶ صادر شد که طی آن خاندان سلطنتی سه روز فرصت دارد جانشین سلطان قابوس را معین کند در غیر این صورت شورایی متشکل از رؤسای ارتش، دادگاه عالی و دو نماینده شورا نامه مهر و موم شده پادشاه را باز خواهند کرد که در آن به نام جانشین خود اشاره کرده است.

سلطان قابوس که به عنوان نماد پایداری و ثبات داخلی  و امنیت در عمان شناخته می‌شد در دوره‌ای بیش از ۵۰ سال حکومت در این کشور از محبوبیت بالایی در بین عمانی‌ها برخوردار بود.
سلطان فقید عمان هیچگاه ازدواج نکرد و همواره بحث و گمانه‌زنی پیرامون جانشینی او وجود داشت و تا این لحظه کسی از جانشین قطعی او مطلع نیست.

قابوس بن سعید بن تیمور البوسعیدی از(۱۸ نوامبر ۱۹۴۰-۱۱ ژانویه ۲۰۲۰) سلطان عمان بود. وی که در شهر عمان زاده شد چهارده-امین فرد در زنجیره مستقیم سلاطین خاندان آل بوسعید بود. لقب رسمی او در عربی جلالة السلطان المعظم قابوس بن سعید آل سعید (به معنی: اعلیحضرت سلطان بزرگ قابوس فرزند سعید از خاندان سعید) بود. وی بیشترین طول دوران پادشاهی را در بین دیگر حاکمان کشورهای عربی داشت.

سلطان قابوس مراحل اولیه تعلیم و دوران کودکی را در زادگاهش شهر صلاله پشت سرگذاشت و سپس در سن ۱۶ سالگی به دستور پدرش سلطان سعید بن تیمور به انگلستان فرستاده شد. او به مدت دو سال در مدرسه نظامی سلطنتی سندهرست آموزش دید. سپس یکسال را هم با عضویت در ارتش بریتانیا در آلمان سپری کرد. تحصیلات قابوس مجدداً با گذراندن دوره آموزش خصوصی یکساله در انگلستان تکمیل گردید و وی در اواخر ۱۹۶۴ میلادی به عمان بازگشت.

قابوس بن سعید در سال ۱۳۴۹ (۱۹۷۰ میلادی) پدر خود سلطان سعید بن تیمور آل بوسعید را در کودتایی آرام و بدون خون‌ریزی کنار گذاشت و پس از آنکه او را به تبعید فرستاد؛ به جای پدرش بر مسند حکومت نشست و لقب سلطان قابوس بن سعید؛ سلطان عمان گرفت. وی به محض رسیدن به قدرت از صلاله به مسقط نقل مکان کرد.
لازم است ذکر شود که سلطان قابوس بن سعید هیچ همسر و فرزندی ندارد.

قابوس کشور عمان را که در آغاز زمامداریش سخت عقب‌افتاده و منزوی از دنیا بود، به سوی پیشرفت اقتصادی هدایت کرد. او با استفاده از منابع ارزی ناشی از درآمدهای نفتی و جهانگردی، زیرساخت‌هایی را ایجاد کرد و مسکن و مدرسه و بندرگاه ساخت. خود نیز با استفاده از این منابع ثروت شخصی عظیمی اندوخت به‌گونه‌ای که بنا بر گزارشهای نشریات غربی، یکی از ده پادشاه ثروتمند جهان به‌شمار می‌رود.

او در عین حال یکی از محبوب‌ترین آن‌ها در میان مردمشان به حساب می‌آید. شکاف‌های طبقاتی و اجتماعی در عمان نسبت به بسیاری از کشورهای عربی در سطح محدودتری است و روند مدرن‌سازی با آسیب‌ها و محرومیت‌های اجتماعی شدید توأم نبوده‌است.

مدرن‌سازی نظام آموزشی عمان دستاوردهای قابل اعتنایی داشته و دسترسی به آموزش در این کشور دو میلیون و ۶۰۰ هزار نفر (یک میلیون و ۹۰۰ هزار نفر بومی و ۷۰۰ هزار نفر خارجی) به امری قابل دسترس بدل شده‌است. دولت سالانه یک چهارم بودجه خود را به امور آموزشی اختصاص می‌دهد. در زمینه برابری قانونی زن و مرد نیز عمان از همه کشورهای عرب منطقه پیشروتر است.

در مجموع، سلطان قابوس در عرصه اجتماعی و سیاسی نوعی ثبات توأم با اصلاحات محافظه‌کارانه را دنبال کرده و به رغم قدرت مطلقه‌اش با خواست‌های محدودی که اینجا و آنجا در جامعه محافظه‌کار عمان شکل گرفته همراهی و همگامی نشان داده‌است تا «ثبات» کشور و تاج و تخت دستخوش بحران نشود. همین رفتار در جریان بهار عربی که تنش‌های محدودی در درون عمان نیز در پی داشت، سبب شد که این کشور در مجموع با عوارض و پیامدهای محدود، بحران را از سر بگذراند.

عمده وعده‌های سلطان قابوس برای بهبود وضعیت اقتصادی و ایجاد مشاغل دولتی تا حدودی جامه عمل پوشیده‌است، ولی وعده تبدیل پادشاهی مطلقه به یک پادشاهی مشروطه کم و بیش روی کاغذ مانده‌است. در واقع هم تحولات منفی در سایر کشورهای بهار عربی و هم قدرت ناچیز مخالفان در عمان سبب شده که اصلاحات یادشده چندان پیگیری نشوند.

این در حالی است که نارضایتی از فساد اداری و انباشت ثروت کشور در دست نزدیکان پادشاه رو به افزایش است. اقدام دولت در تابستان ۲۰۱۴ در حذف یارانه ۷۰ قلم کالا و افزایش قیمت این کالاها نیز تأثیر مثبتی در میان مردم باقی نگذاشته‌است

هیثم بن طارق آل سعید جانشین سلطان قابوس شد

هیثم بن طارق آل سعید

پادشاهی عمان رسما از تعیین جانشین سلطان بن قابوس خبر داد.

به گزارش ایسنا، دیوان سلطنتی عمان رسما اعلام کرد: هیثم بن طارق آل سعید صبح امروز (شنبه) مقابل پارلمان عمان سوگند یاد کرد. براساس اساسنامه کشور عمان او جانشین سلطان قابوس شده است.

پیشتر روزنامه‌های عمانی نوشته بودند، شورای دفاع عمان در جلسه‌ای فوق‌العاده در مقر خود در البستان تشکیل داد و مراسم ادای سوگند نیز در همانجا برگزار شد.

هیثم بن طارق، وزیر میراث و فرهنگ عمان، ۶۵ ساله پسرعموی سلطان قابوس است. او گهگاهی به عنوان فرستاده ویژه سلطان قابوس فعالیت داشته و پیشتر در وزارت خارجه عمان کار می‌کرده است.

در عین حال صبح امروز مراسم رسمی تشییع پیکر سلطان قابوس از کاخ البرکة به سمت مسجد جامع السلطان الاکبر؛ جایی که قرار است پادشاه متوفی عمان در مقبره خانوادگی به خاک سپرده شود، آغاز شد.

انتهای پیام

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *